De discussie of hardlopen goed voor een mens is, spitst zich vaak toe op de impact die de sport heeft op de gewrichten van het onderlijf. We gaan nu niet in op de argumenten en voor- en tegenstanders, maar kijken naar een manier om deze impact, die er ontegenzeggelijk is, te verminderen. Een nieuw type trampoline, genaamd bellicon, wint de laatste tijd snel aan populariteit. Tijd voor een interview en recensie.

“Wat kan een professionele of zelfs een amateursporter nou voor baat hebben bij een beetje trampolinespringen?” hoor ik je denken. Althans, zo dacht ik zelf in eerste instantie. Toen ik ooit eens bij een fitnesscentrum een bellicon-trampoline zag staan, viel me een aantal dingen op. Ten eerste het hippe design, ten tweede het feit dat de trampoline niet met springveren maar met elastieken werkte en ten derde het feit dat hij daar stond. Waarom een trampoline in een fitnesscentrum? De dienstdoende personal trainer nodigde me uit om er eens op te staan, bouncen en bewegen en het voelde inderdaad heel anders dan andere trampolines.

bellicon2

Er bleek een hele filosofie achter te zitten. Dat geloofde ik in eerste instantie allemaal best, maar wat mij opviel toen ik er vanaf stapte, was dat mijn heupen, voeten, knieën en enkels heel lekker aanvoelden.

Zou dit een methode kunnen zijn om te herstellen van een run? De nieuwsgierige journalist in mij werd wakker. Ik probeer altijd overal nieuwe dingen te ontdekken die vaak later trends worden om daar als een van de eersten over te schrijven en dus toog ik naar Zandvoort, waar bellicon Nederland HQ zich bevindt.

Remy Draaijer, de CEO van bellicon en bovendien zelf personal trainer, stond me te woord en gaf me een pittige bellicon-workout. “Op een bellicon train je alle 640 spieren in je lichaam. Ga maar eens rustig bouncen en voel tegelijk aan je spiergroepen. Je merkt dat ze voortdurend geactiveerd worden, je voelt ze harder worden en weer loslaten, de hele tijd. Voor een hardloper betekent dit dat de spieren en ligamenten rondom je gewrichten meer stabiliteit in de gewrichten geeft zonder schikbelasting. Doordat je enorm je stabiliteit traint (wat ook weer spiergroei oplevert) maar je ook sterk wint aan coördinatie en fijnmotoriek snap je dat dit supervoordelig is voor de hardloper.” aldus Draaijer.

0113-measured-back-exercise-low-impact-bellicon

Hoe ziet een ideale bellicon-training eruit voor de hardloper? “Afhankelijk van hoe veel tijd je hebt, zou het het mooiste zijn als je vóórdat je gaat hardlopen alvast opwarmt op de bellicon. Als je vervolgens gaat rennen, kun je veel beter je voeten laten landen waardoor de impact op je bewegingsapparaat vele malen minder is dan zonder zo’n warming up. Als je dan bovendien na je run nog een cooling down doet op de bellicon, maak je je spieren en gewrichten weer goed los waardoor er veel meer zuurstof wordt opgenomen en afvalstoffen door extra activatie van je lymfesysteem worden afgevoerd. Je herstelt op die manier heel veel sneller en beter.” legt Draaijer uit.

“Ik zelf ren alleen nog maar op blote voeten, behalve in de winter. Dan draag ik van die Vibram FiveFingers, maar eigenlijk vooral vanwege de kou, niet voor de demping of bescherming tegen de ondergrond. Doordat ik mezelf getraind heb om niet op mijn hielen te landen maar op het midden onder mijn voeten waarmee ik mijn stappen veel beter kan afwentelen, is de impact minimaal. Het was alleen nog even wennen aan scherpe ondergronden, zoals schelpen en prikkelplanten, maar dat ging gauw genoeg, mede ook doordat ik mijn voeten anders liet neerkomen. Telkens als ik hard had gelopen op het strand, eindigde ik mijn run met een stukje zonder schoenen. Eerst 500 meter, toen 1.000 meter, steeds iets meer.” besluit Draaijer.

bellicon

Het springen op de trampolines schijnt ook veel te doen in je hoofd, het zou een geluksgevoel losmaken. Ik ben benieuwd naar de ervaring en resultaten en trek mijn schoenen en sokken uit en geef me over aan Draaijer’s instructies. Ik voel me na afloop inderdaad erg lekker en ben enthousiast. Na een paar weken rennen en trampoline-springen ben ik van mening dat dit een prima aanvulling is op mijn sportschema, zowel qua sport zelf als qua onderhoud aan en herstel van mijn lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *