01-keyvisual_

De manier waarop we leven en consumeren leidt helaas tot vervelende vervuilingseffecten. Hoewel er wel steeds meer aandacht komt voor dit probleem, is er al heel veel verpest door de mensheid dat moeilijk teruggedraaid kan worden. Zo ook in de oceaan, waar veel plastic ronddrijft, uit elkaar valt en een grote impact heeft op het ecosysteem. Veel van ons zouden wel iets aan dit probleem willen doen, maar kunnen dat niet of weten niet hoe. Bureau Fitzroy bedacht een manier om een stap in de juiste richting te zetten door op een andere manier na te denken over een van onze favoriete consumptiemethoden: drinken. Met haar nieuwe en veelbelovende product – Fitzroy Premium Navy Rum – als boegbeeld van dit denken geeft het bureau consumenten de kans om te drinken en tegelijk de oceaan schoner te maken.

_16-MJE0065_

Een grote vervuiler van het milieu is Coca Cola. De frisdrankgigant maakt bijzonder veel gebruik van plastic en ondanks allerlei stappen om milieuvriendelijker te worden, ging er in januari nog iets flink mis: de stranden van de Waddeneilanden en delen van Noord-Holland werden overspoeld met plastic Coca-Cola-etiketten. Fitzroy besloot actie te ondernemen en gebruikte de etiketten om hun eigen speciale blend te ontwikkelen. Door ze om te smelten en in een vorm te persen, ontstonden prachtige flessendoppen. Samen met de nieuwe flessen die zijn gemaakt van gerecycled glas uit de Noordzee maakte het bureau de eerste duurzame sterkedrankverpakkingen.

_14-MJE9949_

De opvallende marmerachtige dop zorgt voor een uniek en onderscheidend design dat mensen ertoe uitnodigt om deze fles ook voor andere doeleinden te gebruiken. Dit is ook de belangrijkste reden dat de fles zelf niet een branding krijgt maar wordt ingepakt in een papier met de branding en boodschap erop. Na gebruik is de fles dus perfect geschikt als een waterkaraf. Zodat je je kater van de rum weer met vers water kunt wegspoelen.

04.cubes-close_ _50-MJE0268_

Naast een eigen rumblend, mengde Fitzroy ook haar eigen nautische afkomst in het product. Het bureau is gehuisvest in een oude zeilschool en heeft de naam aangenomen van de kapitein van de Beagle. Je weet nog wel, het schip dat Darwin ooit meenam op zijn ontdekkingsreis rond de wereld. Een reis die recentelijk door een tv-crew en auteur Redmond O’Hanlon werd nagedaan en die leidde tot veel aandacht en zorgen om de plastic soep in de oceanen. De cirkel is weer rond.

De blend is uniek en niet wat je gewend bent van een gewone rum, vandaar de naam ‘navy style’. Een zachte maar stevige smaak die herinneringen oproept aan de dapperheid en wilskracht van de stoere mannen uit het verleden. Met die eerste duurzame rumlabel wil Fitzroy ons inspireren om na te denken over nieuwe opties om afval te gebruiken, zodat we allen op onze eigen manier kunnen bijdragen aan het herstellen van ons milieu.

Fitzroy-Rum-121_

Smaakoordeel van Dash of Oregano:
De rum hangt mooi in het glas, mooie donkere kleur ook. De neus is goed, rijk en rond. Doet in eerste instantie denken aan boerenjongens en dus aan rozijnen. De eerste slok is mooi in balans, niet te scherp maar ook zeker niet te zoet. Je proeft de molassen en karamel goed op het midden van de tong. De nasmaak is ook goed en nodigt uit tot een volgende slok. Prima puur te drinken maar ook heel lekker in talloze cocktails. Wij dronken hem in een Tiki Cocktail en daarin blendde de Fitzroy uitstekend. Dikke aanrader!

Meer info over de rum op From Waste to Wasted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *