Draadloos opladen is nog lang niet wat ik gehoopt had, maar het wordt wel steeds beter. Het liefst zou ik helemaal geen snoeren meer nodig hebben, want snoeren zijn kwetsbaar en onhandig, maar totaal draadloos kan het nog niet. Wel zijn er verschillende hybride varianten mogelijk. Ik bestelde twee producten van Mophie en testte ze uit met een iPhone.

Even in lekentaal, voor wie nog nooit draadloos laden geprobeerd heeft en voordat ik technisch de diepte in ga: Het ene product is een zwarte schijf, formaat onderzetter.

Enige wat je hoeft te doen, is je telefoon erop leggen. Vervolgens springt je batterij-icoontje op opladen en hoef je alleen maar te wachten. Grote voordeel is dat je te allen tijde je telefoon kan pakken en gebruiken en niet steeds een snoertje eraan hebt zitten. De geteste oplader van Mophie laadt ook snel op. Sneller dan goedkopere draadloze laders van B-merken. Grootste nadeel: het is niet draadloos. Hè? Je zei toch draadloos opladen? Ja, klopt, je telefoon is draadloos. Maar de oplader moet nog steeds ergens stroom van trekken he… dus die moet met een snoertje verbonden zijn aan een stopcontact of laptop.

Dus je hebt nog steeds een snoer en dat voelt bij mij althans niet helemaal draadloos. Maar ok, er is op dit moment geen alternatief hier voor. Op dit moment niet, want er wordt wel druk geëxperimenteerd met stroomvoorziening door de lucht. Nikola Tesla (de uitvinder, dus niet Elon Musk) experimenteerde al in de 19e eeuw met de Tesla Towers die stroom door de lucht aanvoerden.

De technologie die nu gebruikt wordt in consumentenelektronica, heeft te maken met magnetische velden en inductie. Draadloos opladen kan worden beschouwd als inductief opladen. Oké, dus hoe werkt het? Een magnetische lusantenne (koperen spoel) wordt gebruikt om een magnetisch veld te creëren, dat stroom kan opwekken in een of meer ontvangstantennes. Als de juiste capaciteit wordt toegevoegd zodat de lussen op dezelfde frequentie resoneren, neemt de hoeveelheid geïnduceerde stroom in de ontvangers toe.

Ik testte de Mophie charge stream pad+ die speciaal voor iPhones en Samsung gemaakt is. Er valt weinig aan te testen anders dan dat hij eenvoudig werkt (stekker in stopcontact of computer) en telefoon erop leggen. Zoals gezegd, laadt hij snel, hetgeen plezierig is. Als je een heel dik hoesje hebt, kan het nodig zijn deze eerst te verwijderen, maar dat is logisch, zeker als er allerlei pasjes in je hoesje zitten.

Conclusie? Het werkt goed. Maar is dus niet totaal draadloos. Toch is dit artikel nog niet ten einde, want stiekem kan ik tóch helemaal draadloos opladen. Hoe dan? Met de charge stream powerstation wireless. Dit product, ook van Mophie, is niets anders dan een powerbank die ook draadloos stroom kan doorgeven. De powerbank moet weliswaar zelf wel bedraad worden opgeladen, maar kun je vervolgens dus wel draadloos gebruiken. En dat werkt prima.

Voor ik hem bestel, lees ik de reviews. De meeste positief, een aantal heel negatief. Inzoomend op de negatieve lees ik dat de voornaamste klacht is dat hij stopt met opladen als je telefoon niet precies recht ligt op de powerbank. Dat lijkt me inderdaad heel vervelend, maar ik waag de gok toch. Terugsturen kan altijd nog.

Mijn ervaringen? De charge stream powerstation wireless werkt naar behoren, ook als de telefoon niet precies recht ligt. Zelfs als hij een kwartslag gedraaid ligt. Of helemaal schuin. Zolang de spoel van de telefoon maar boven de spoel van de lader blijft. Maar dat is, als je mijn uitleg over draadloos laden hierboven gelezen hebt, logisch. De klacht dat op reis, bijvoorbeeld in de auto of in een rugzak, de telefoon niet precies blijft liggen op de powerbank, snap ik, maar daar is dit product ook niet voor.

Dan kun je beter een oplaadhoesje kopen van Mophie. Die gebruik ik al heel wat generaties. Perfect ding, ik kan niet zonder. Je klikt je telefoon hierin vast. Enige nadeel met de laatste generatie is dat de bovenkant er snel af vliegt. Toen ik een sprintje trok om een trein te halen, verloor ik hem zo.

Tot zover, ik hoop dat het wat meer duidelijkheid gegeven heeft over draadloos opladen en de voors en tegens van enkele producten hiervoor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *