Als ervaren Teufel-gebruiker wist ik al dat de koptelefoons een goede prijs-kwaliteit-verhouding hebben. Nu de nieuwe serie over-ear koptelefoons uitkwam, was ik vooral benieuwd naar verbeteringen en nieuwe features.

Wat ik een geweldig leuke verrassing vond, is de touch interface. Op de buitenkant van de rechteroorschelp zit een gevoelig gebied waar je met je vingers op kunt tikken en vegen. Een touch interface dus, die doet denken aan de schermpjes van smartphones. Ik moest een paar keer opnieuw de pagina in de gebruiksaanwijzing lezen, want om te beginnen geloofde ik het niet en vervolgens duurde het even voor ik het begreep. Een youtube-tutorial zou leuk/handig zijn.

Het was even wennen hoe hard ik moest tikken/vegen en ook hoe snel, maar gaandeweg werd ik er beter in en ik moet zeggen, het is een fantastische upgrade en verbetering over het gebruik van knopjes die ik op de tast nooit kon vinden als de koptelefoon op mijn hoofd zat. Heel fijn en intuïtief systeem, deze touch interface!

De oorschelpen gaan over de oren en geven direct een prettig gevoel. De ontwerpers in Berlijn zijn zeer grondig te werk gegaan met als gevolg dat de oorschelpen alle kanten op kunnen bewegen om voor iedereen op de ideale wijze gedragen te kunnen worden. Ook voor brildragers geen probleem dus! Een fijn vooruitzicht voor als je de koptelefoon vele uren achter elkaar op je hoofd gaat hebben, hetgeen niet ondenkbaar is gezien de capaciteit van 30 uur met bluetooth en het comfort van actieve geluidsreductie waardoor je lekker tot rust komt.

De ANC (Active Noise Canceling) geeft een gevoel alsof je in een cabine zit waar het een stuk stiller is dan erbuiten. Je hoort (gelukkig) wel de stemmen van mensen, maar alle irritante achtergrondgeluiden die constant doorklinken, worden weggefilterd. Teufel beschrijft het zelf als volgt:

“Een klik en de wereld om je heen is stil. Geen gebrul van vliegtuigmotoren, auto’s of kletsende mensen in de trein – gewoon rust aan je hoofd. Verantwoordelijk voor deze serene rust is de Hybride Noise Cancelling technologie. Kleine microfoontjes aan de binnen- en buitenkant nemen externe bijgeluiden op en sturen deze frequenties een tik later terug. Doordat de geluidsgolven elkaar opheffen, worden storende geluiden gedempt. Dit werkt vooral goed bij statische, lange en diepe frequenties als brommen, dreunen of het gebrul van auto’s en vliegtuigen.”

Het geluid is zeer zuiver en helder, en in combinatie met de ANC alleen nog maar mooier.

De Bluetooth-connectie is stabiel en volgens de fabrikant haalt de koptelefoon een afstand van 10 meter. Mij viel op dat dit vooral afhangt van wat voor obstakels er zijn tussen geluidsbron en koptelefoon. Als er muren tussen zitten, is de afstand die overbrugd kan worden een stuk korter dan als er open ruimte tussen zit. In dit laatste geval haal ik wel meer dan 10 meter.

Het bellen via Bluetooth met mijn iPhone 8 werkte goed, enige minpunt is dat als ik buiten ben, mijn stem niet te horen bleek zodra er een briesje stond. Dit heb ik lopend en fietsend uitgetest. Oplossing: binnen bellen of als je van plan bent buiten te bellen, je snoer met microfoon aansluiten. Je kunt de microfoon dan wat gerichter bij je mond houden.

Overall kan ik zeggen dat dit de beste koptelefoon is die ik tot nu toe op mijn hoofd gehad heb met de features die voor mij belangrijk zijn. Of de Real Blue NC voor iedereen een aanrader is, hangt af van je eisen en budget, maar je kunt hem probleemloos testen en terugsturen als je niet tevreden bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *