Als je last hebt van lawaai, doe je toch gewoon oordoppen in? Het is een antwoord dat iedereen kent en in onze maatschappij met toenemende geluidsvervuiling heeft iedereen de neiging weleens gehad om een probleem niet op te lossen maar de symptomen te bestrijden. Bekende ‘oordop-situaties’ zijn in het vliegtuig, in de trein, in bed en bij festivals en popconcerten. Dat je niet in alle gevallen kunt volstaan met dezelfde oordoppen, zullen minder mensen weten.

Voor sommige situaties volstaat het om gewoon iets in je oor te proppen zodat er geen geluid meer in binnen komt, maar dat is lang niet altijd de oplossing. In de trein en in het vliegtuig wil ik namelijk graag muziek luisteren of video kijken. In dat geval is het voor mij een uitkomst om een around ear koptelefoon op te hebben met active noise canceling. Zo houd ik omgevingsgeluiden buiten en hoor ik wat ik zelf wil horen.

Bij rockconcerten vergeet ik negen van de tien keer om oordoppen mee te nemen, hetgeen leidt tot een oncomfortabel gevoel tijdens het concert (“doe ik hier wel goed aan, verpest ik mijn gehoor zo niet?”) en suizende oren de nacht en ochtend erna. De keren dat ik wél oordoppen in had, waren het eenvoudige oorproppers. Bedoeling: geluid tegenhouden.

Zo was ik gisteravond naar een concert van de Amerikaanse metalband Windhand. Bij de kaartcontrole werden gratis zakjes oordoppen uitgedeeld en overal in de poptempel hingen briefjes met ‘waarschuwing: extreem luide muziek’. Voor degenen die gek genoeg waren om ondanks deze waarschuwingen hun lijf toch voor het podium met megaspeakers te posteren, was het ‘ok, zelf weten dan’. Ik wil niet eens wéten hoeveel decibel dit is…

De gitarist draaide aan de knoppen op de knalgrote Marshall-speaker en een ware vibratiestorm trok door de zaal, dwars door de hoofdzakelijk uit water bestaande lijven van het publiek. Of je nou jong, oud, klein, groot, zwaargetatoeëerd en gepierct, lang haar en baard of gladgeschoren bent, het maakt allemaal niet uit. De geluidsgolven doen het water in je lichaam meegolven en dat voel je. De kick hoort bij een rockconcert, maar wat dit met zich meebrengt, is een oorverdovend geluid. De oordoppen beschermen maar ten dele, dat voelde ik meteen. Wat de oordoppen bovendien níet doen, is selectief zijn. Je hoort het geluid gedempt. Al het geluid.

Thuisgekomen en in mijn mandje neergevlijd, ervoer ik toch wel een flinke hoeveelheid oorsuizen en gepiep. Meteen maar op zoek naar iets anders. Een test van de Volkskrant leidde me naar de door die krant als best geteste Alpine PartyPlug Pro, die meer doet dan alleen dichtproppen. Wat je nodig hebt, is gehoorbescherming door een pasvorm waarbij het materiaal zich naar je oor vormt.

Ik lees:

“Een goede pasvorm draagt niet alleen bij aan draagcomfort, een oordopje moet de gehooringang ook echt goed afsluiten om het geluid tegen te houden”, zegt Jan de Laat, audioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum in het artikel van de Volkskrant.

Hmm, dat klinkt wel noodzakelijk eigenlijk…

Ok, gehoorbescherming: check. Stap twee is dat weliswaar alles gedempt wordt, maar dat je het liefst toch de muziek wel kunt horen en ook nog gesprekken kunt voeren. De Alpine PartyPlug Pro belooft een behoud van de muziekkwaliteit met alleen een volumeverlaging en gesprekken die verstaanbaar blijven. Een en ander wordt geregeld middels een speciale AcousticFilter.

Ok, ik ben overtuigd en bestel een setje. Jammer dat ik ze gisteravond niet al had, dus maar gauw een volgend metalconcertje boeken!

De plugs komen overigens met een handig etuitje, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen in je broekzak en een schoonmaakspray om je earwax eraf te kunnen poetsen. Bij gebrek aan tijd om een metalconcert te bezoeken, besluit ik uiteindelijk zelf maar het uitproberen van een nieuwe speaker te combineren met het testen van de PartyPlug Pro.

Ook getest: een krijsende baby. Als je de dopjes goed in je oren plaatst, zodat ze afsluiten zoals bedoeld is door de producent, is het alsof er een filter in de vorm van een deken over alles heen valt.

Ik was heel even bang dat het dus niets anders was dan je oren vol proppen met watten, want als de muziek gewoonweg gesmoord wordt, is dat niet bepaald een geavanceerde oplossing en hou je het probleem dat je vervolgens niemand kan verstaan die wat tegen je zegt.

Niets is echter minder waar, bleek uit de volgende test: ik positioneerde me pal voor de krachtige speaker waar snoeiharde deathmetal uit kwam. De muziek was nog hoorbaar, alleen zachter. Vervolgens bracht ik een iPhone waarop een talkshow bezig was richting mijn oor. Ik kon de spreker perfect verstaan terwijl de muziek op de achtergrond dreunde, gedempt.

Voor mij is dit een prima oplossing, ik ga de doppen gauw testen bij een concert maar heb er alle vertrouwen in!

8 thoughts on “Het verschil tussen oordoppen en gehoorbescherming…

 1. Richard says:

  Voor mij is het te laat, ik heb al jaren een suis in mijn oren…

 2. Tamar says:

  Lijkt me wel noodzakelijk

 3. Jessey says:

  Die wil ik ook wel een keer testen

 4. Sergio says:

  Sluiten ze ieder oor helemaal af? Of kun je beter op mat kopen?

  1. Maarten Verkoren says:

   Je kunt ze ook op maat laten maken, ook van zelfde merk

 5. Douwe says:

  Hoe lang gaan deze pluggen mee?

  1. Maarten Verkoren says:

   Geen idee, hangt er vanaf hoe je er mee om gaat denk ik.

 6. paul dekker says:

  Ik heb dze ook, kan bevestigen waat Maarten schrijft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *