Het keert elk jaar weer terug… de kriebel om allerlei eetbare gewassen te zaaien in de hoop dat er een en ander op komt waar ik en mijn kinderen uiteindelijk van kunnen eten. Gewoon omdat het leuk is om je eigen eten te kweken. Gezond en biologisch eten bovendien. En niet in de laatste plaats ook eten wat je hebt zien groeien. Het geeft een enorm puur en rustig gevoel om in je tuin te zitten en te kijken naar plantjes die je van zaad, tot zaailing, tot plant, bloem en vrucht hebt zien ontwikkelen.

Maar de afgelopen jaren was mijn oogst steeds te mager. Onderzoek wees uit dat er verschillende oorzaken aan ten grondslag konden liggen. Niet eenvoudig dus, want hoe weet je dan waar het aan lag? In elk geval leek het me goed om een aantal voor de hand liggende issues te tackelen.

In de eerste plaats het zaaiproces. Daar ging het al fout. Veel kwam nooit op… Wat bleek, ik had zaad van de Intratuin dat al een aantal jaar oud was. Tegen de houdbaarheidsdatum aan zat of daar over heen was. Niet bewaren dus, maar gewoon zaaien wat je hebt, leerde ik hiervan. Ik kocht voor dit seizoen dus allemaal nieuw zaad en gooide de oude voorraad weg. Zonde, maar goed voor de economie, moet je maar denken.

Dan, mijn donkere bijkeuken. Het LED-warenhuis vroeg of ik een groeilamp van ze wilde testen. Dit wilde ik wel. Vooral ook omdat ik er allemaal handige tips van ze bij kreeg. Ik citeer uit hun artikel en noem er een paar:

“Planten en bloemen houden van hun natuurlijke omgeving waarin er voldoende water en licht is. Bij een binnentuin is het de bedoeling om het natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen, maar hoe doe je dat? 

Licht
Onze zon vormt altijd een goede graadmeter voor wat planten en bloemen het prettigst vinden om onder te groeien. De zon schijnt 10 tot maximaal 16 uur per dag dus stem daar je verlichting ook op af. Met een timer of dimmer kun je ervoor zorgen dat je plant altijd de juiste hoeveelheid licht krijgt. Houd er rekening mee dat nadat het licht is uitgeschakeld, de fotosynthese nog even doorgaat, daarna gaat de plant in ‘slaap’. Net als bij mensen werkt slaap herstellend en daarmee bouw je energie op om de volgende dag weer te groeien, geef je plant of vrucht daar ook de ruimte voor.

Warmte
Een LED-groeilamp wordt niet tot nauwelijks warm (max. 26 graden) maar dat betekent niet dat je het gewas tegen je lampen wilt laten aangroeien. Er vindt dan wel geen directe verbranding plaats maar wel ‘irradiatie’. De plant krijgt dan teveel licht en kan dit niet verwerken. Tekenen hiervan zijn dat de bladeren donkerder van kleur worden of gaan krullen, ook kan de steel een uitgedroogd uiterlijk krijgen. Zorg dat je dit tijdig herkent en de lamp niet té dicht bij je planten hangt. Maar let op: Als de groeilamp te hoog hangt kan het zijn dat er niet genoeg lichtintensiteit is waardoor je plant niet optimaal presteert.”

De lamp die ik getest heb van het LED-warenhuis is de LED-Groeilamp E27 (18 x 3 Watt Par) van €54,95. Deze lamp verspreidt een roze licht dat behoorlijk sterk is. Na een aantal maanden met de timer mijn zaaisels te hebben beschenen, rond de 16 uur per dag, merkte ik dat er behoorlijk veel gebeurde. 

Ik was in de buurt de meest besproken buurman, omdat men dacht dat ik een wietkwekerij in mijn bijkeuken had. Toen ik had uitgelegd dat ik tomaten, kruiden, wortels, bietjes, pepers, paprika’s en andere groenten kweekte, werd ik meewarig en wat ongelovig aangestaard. Ach, mij maakt het niet uit.

Het belangrijkste is dat de zaden nu wél opkwamen en goed opschoten. Inmiddels staan de zaailingen buiten, uitgepot en gekrent en zijn met name mijn tomatenplanten, wortels, kruiden en peulen in goede staat. Andere groenten heb ik vorige maand direct buiten gezaaid. Maar de conclusie mag luiden dat ik ten opzichte van vorige jaren er veel beter voor sta met mijn zaailingen. Ik hoop dat er deze zomer genoeg te plukken valt.

 

8 thoughts on “LED-gloeilamp getest – goede oplossing voor binnen

 1. Tirza says:

  Hey, wat goed zeg! Dat is een aanrader dus?

  1. Maarten Verkoren says:

   Wat mij betreft wel

 2. Guus says:

  De LED-lamp verbruikt weinig stroom?

  1. Maarten Verkoren says:

   18 x 3 Watt

  2. Hoi Guus,

   Dit heb ik gekopieert van de site:
   ”18 LEDs van elk 3 watt en verbruikt slechts 24 watt. Hoe kan dit zul je je wellicht afvragen? De LEDs draaien op een module van 0,45 MegaAmpére. Daarom is het stroomverbruik minder, maar de lichtintensiteit nog steeds even hoog.”

   Groet,

   Het LED Warenhuis

   1. Guus says:

    Ah, dat is wel briljant zeg! Thankss

 3. martijn says:

  Ik neem ook een led-groeilamp, eens kijken welke de beste is voor mij, ik wil best veel kweken

 4. Kathelijne says:

  nice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *