Mijn echtgenote heeft al sinds haar kinderjaren last van bijziendheid. Ongeveer -4. Dit houdt in dat ze moeite heeft om in de verte te zien. Ze heeft lenzen en bril als hulpmiddelen. Het vervelende is dat ze regelmatig nieuwe brillen en lezen moet aanschaffen en dat ze zonder die dingen niet goed kan zien.

Bijziendheid (Myopie, myopia) is een ametropie waarbij de persoon (dan een myoop genaamd) voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabij gelegen voorwerpen. Vandaar ook de naam (dicht)bijziendheid. Een voorwerp met een vergentie van 0 zal dus niet scherp waargenomen worden en als het voorwerp dichterbij komt zal de vergentie dalen tot een negatief getal. Zodra dit getal gelijk is aan de graad van ametropie zal het voorwerp wel scherp worden waargenomen. Bijziendheid is geen ziekte, maar een refractiefout in het optische systeem van het oog. De accommodatie zorgt ervoor dat de lens afhankelijk van de afstand tot het voorwerp wordt gespannen, zodat de afbeelding scherp wordt geprojecteerd op het netvlies. Een verminderd accomodatievermogen, een te lang oog of een lichtjes platter oog leidt ertoe dat de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. De ooglengte is dus te lang en de ooglens te sterk.

EPI-LASIK
Bron: http://www.medicatravel.co.uk/

Ze heeft jaren getwijfeld over laseren, maar was altijd bang voor wat er eventueel mis kon gaan. De laatste jaren zijn echter steeds meer mensen in haar omgeving overstag gegaan en hebben hun ogen laten laseren. Een paar maanden geleden hakte mijn vrouw de knoop door en besloot ook voor de bijl te gaan. Onderzoek leerde dat zich in Hoofddorp een modern lasercentrum bevindt:  Laser Company. We zijn hier op intake geweest en vervolgens voor een uitgebreid onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat haar ogen geschikt zijn om een laserbehandeling te ondergaan met als doel het weglaseren van de bijziendheid. Uit het gesprek rolde de volgende behandeling: EpiLasik. Op de website van Laser Company staat de volgende uitleg mbt deze methode:

EpiLasik (dit staat voor Epitheel – LASIK) is een geheel nieuwe manier van ooglasercorrectie die de voordelen en veiligheid van LASEK / PRK met de voordelen van LASIK weet te combineren.
 Uniek in deze, is dat de karakteristieke nadelen van deze twee behandelingen zoveel mogelijk vermeden worden. Deze allernieuwste methode van ooglaseren is ook geschikt voor mensen waarbij LASIK niet mogelijk of raadzaam is.  Juist voor mensen met bijvoorbeeld matig droge ogen, een dun hoornvlies of een hoge afwijking kan EpiLasik een uitkomst zijn. Bij EpiLasik wordt slechts het meest oppervlakkige laagje van het hoornvlies, het epitheel, losgemaakt en omgeklapt. Dan wordt er gelaserd om de juiste correctie te verkrijgen.

De behandeling

 • Met de Epi – K Microkeratoom, gemaakt van PMAA (hard kunststof), wordt er een ‘schuifje’ in het epitheel gecreëerd. Het epitheel wordt zeer nauwkeurig gelift waarbij er ruimte ontstaat om te laseren.
 • Door de ontstane opening heen wordt er gelaserd waardoor het hoornvlies opnieuw gevormd wordt
 • Er komt een bandagelens bovenop die 5 tot 7 dagen in het oog blijft zitten en er bij de controle in de kliniek weer wordt uitgehaald
 • Het nieuwe laagje epitheel dat inmiddels is ontstaan, ziet er na enkele dagen weer gezond en gaaf uit
 • Het zicht kan nog een paar weken, soms zelfs maanden na de behandeling blijven verbeteren

De voordelen

De voordelen van de EpiLasik methode zijn dat iedere cliënt in principe geschikt is voor deze behandeling. Het 2e voordeel is dat het oog geheel geneest, er blijft dus geen zwakke plek in het oog achter. Het 3e voordeel is dat het oog gemiddeld sneller geneest dan bij de LASEK methode. Bovendien is deze behandeling veel minder gevoelig. De eerste 24 uur na de behandeling zullen de ogen droog en branderig aanvoelen maar daarna zal het herstel snel verlopen.

De nadelen

De eerste 2 dagen na de behandeling kunt u toch last hebben van napijn en gevoeligheid.
 Bovendien kan het enkele weken tot maanden duren tot het optimale zichtvermogen bereikt is.

Bron: Laser Company
Bron: Laser Company

Tot zover de theorie. Dan nu de praktijk!

Na intake en vooronderzoek waaruit bleek dat de ogen van mijn vrouw geschikt waren voor behandeling, brak de grote dag aan. Een gesprek met Dr. Braakman (een zeer gerespecteerd oogarts verbonden aan het Spaarne Ziekenhuis) gaf een goed gevoel. Hij was kritisch naar mijn vrouw toe over haar beweegredenen en dat voelt goed. Beter dan een hijgerige, te commerciële figuur gaf hij juist het gevoel niet zozeer op zoveel mogelijk behandelingen uit te zijn, maar op het welzijn van de patiënt. Zo hoort het.

Na alle voor- en nadelen nog een keer besproken te hebben, ook hier toonde de arts zich zeer realistisch over de verwachtingen, besloten we om door te gaan met de procedure. De procedure duurde uiteindelijk maar een kwartier, waarna we weer buiten stonden. Mijn vrouw met zonnebril op en etuitje met druppels en andere hulpmiddelen in haar hand.

Jammer genoeg werd het net een prachtig zonnige week, voor het eerst in tijden. Daar kon de lieve schat niet van genieten, want hoe minder licht, hoe beter voor het herstel van de ogen. Over de eerste dagen na behandeling kan ik een heel lang verhaal gaan ophangen, maar leuk om te lezen zou dat niet zijn. Kortgezegd komt het er op neer dat de pijn bij iedereen anders ervaren wordt. Mijn vrouw, als tandarts, is zich meer bewust dan de gemiddelde Nederlander wat er allemaal kan gebeuren en dacht door tot op celniveau. Laten we het erop houden dat dat geen aanrader is.

Beste advies: accepteer het als je pijn hebt in de eerste dagen, maak je vooral geen zorgen. Het komt goed! Op dit moment winnen haar ogen nog elke dag aan scherpte. Het blijft de eerste tijd nog afwachten hoe ze zich ontwikkelen en dat is best spannend. Maar het allerspannendste is achter de rug. De voorlopige conclusie kan dus luiden dat de behandeling an sich en specifiek de behandelaar Dr. Braakman en Laser Company absoluut aan te raden zijn. Ik heb al heel wat vrienden en kennissen die me zeer benieuwd aanklampten, deze combinatie aangeraden. En dat is een goed teken. We blijven nog even afkloppen (ben ik toch een beetje bijgelovig?), maar tot nu toe verloopt alles volgens plan.

Eindoordeel:

 • Voorlichting 8,5
 • Klantvriendelijkheid 8,5
 • Vooronderzoek 8,5
 • Begeleiding 9
 • Resultaat Behandeling goed
 • Nazorg 8
 • Hygiëne 9

2 thoughts on “Recensie: Ooglaseren volgens de Epilasik-methode bij Laser Company

 1. WIl says:

  Ik kwam het volgende artikel tegen: http://overogen.nl/ooglaseren-turkije/
  Hoe kijken jullie tegen het ooglaseren in Turkije aan?

 2. Maarten Verkoren says:

  Kan ik weinig over zeggen, omdat ik er persoonlijk geen ervaring mee heb. Heb er zoals iedereen heel slechte verhalen over gehoord in het beginstadium, met allerlei exotische ‘oogartsen’ die in de praktijk gewoon tuinmannen bleken te zijn, maar de laatste jaren schijnt het daar het wildwesttijdperk ontgroeid te zijn. En zoals overal heb je ook in Turkije nog steeds beunhazen, maar naar ik hoor steeds meer goede. Ik denk dat je gemiddeld in Nederland minder kans loopt op slechte klinieken en weet uit ervaring dat de Lasercompany heel goed is. Mijn vrouw is inmiddels een jaar verder en nog steeds gaat het heel goed met haar ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *