Voetballen zonder vervuiling. Dat klinkt als een artikel tegen spelbederf. Tegen schwalbes, fopduiken, kaarten aannaaien, zeuren bij de scheidsrechter en meer van dat soort geklier. Of nog serieuzer, tegen doping. Zelfs de omkoping, belchinezen en meer malversaties zouden onder de noemer vervuiling kunnen vallen. Maar niets van dat alles, want we hebben het hier toch eerst en vooral over de omgeving. Over het voetbalveld.

drol

Vervuiling komt van mens en dier. Een grote ergernis is altijd de hondendrol. Zijn je kinderen lekker buiten aan het spelen, voetballen, honkballen, slidings, komen ze ‘s avonds binnen en zitten ze van top tot teen onder de stront. Niet leuk. Zelf maken ze zich echter ook schuldig aan vervuiling. Weliswaar lang niet zo vies als hondenpoep, maar vooral plastic en papier. Van ijsjes en pakjes drinken. Ze weten het en we zeggen het elke keer weer: weggooien in de vuilnisbak. Toch ligt er regelmatig wat. En lang niet altijd van onze kinderen afkomstig, maar in 9 van de 10 gevallen van niemand afkomstig. Zeggen ze…

trash2

Tsja, nooit heeft iemand het gedaan, maar het ligt er wel. Wat is daar dan de oplossing voor? Regelmatig een opruimploeg met een vuilniszak langs het veld sturen. Maar eigenlijk is de echte oplossing: geen pakjes meer uitdelen. Drink maar een glas water. “Maar we willen niet naar binnen, wil je het niet komen brengen?”. Dat wil ik wel, maar geen glazen. Die gaan weer kapot en dan ligt er glas…

dfl

Aha, drinkflessen! En wat is op dat gebied beter dan de Haarlemse trots, gewoon uit de buurt dus: de Doppers? Drinken lekker, gekoeld uit de koelkast, zien er mooi uit, zijn goed voor het milieu, steunen een goed doel en zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Vanaf nu is dit het beeld bij ons op het veld.

janne

saarcas

zaza

 

Jong geleerd, oud gedaan. Eens kijken of we de kinderen na deze stap ook kunnen leren om op andere gebieden schoner en opgeruimder te worden. Daarna pakken we de hondenbezitters aan die te lui zijn om achter hun hond op te ruimen. Wie een ludiek idee heeft, mag zich melden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *